Kaip atpažinti pseudomedicininius straipsnius – liaudies medicina

Siauralapio gauromečio lapuose randama daug biologiškai aktyvių medžiagų, taninų gleivių, alkaloidų, vitaminų, mikroelementų. C vitamino jos lapuose tiek pat, kiek juoduosiuose serbentuose. Įvairiuose tyrimuose nustatytas įvairiapusis augalo gydomasis poveikis. Gaurometis veikia priešuždegimiškai, raminamai, netgi prieš traukulius, slopina piktybinių ląstelių augimą, teigiamai veikia širdies darbą, gerina prostatos veiklą. Liaudies medicinoje naudojama kaip arbata, gerinanti medžiagų apykaitą, „valanti“ odą, nuo galvos skausmų, raminanti, nemigai kankinant, esant įvairiems uždegimams virškinimo trakte, odoje, sergant ausų-nosies-gerklės uždegimais. Nuoviras ar antpilas efektyviai slopina įvairius gleivinių uždegimus, malšina skausmą.

(Pagal Respublika.lt)

Jeigu straipsnyje radote žodžius „Liaudies medicinoje naudojama“, geriau neskaitytkite. Netgi jeigu dalis straipsnyje pateiktų patarimų bus teisingi – jūs nesugebėsite atskirti kurie iš jų turi pagrindo, o kurie – ne. „Liaudies medicina“ tokiuose straipsniuose nereiškia beveik nieko. Geriausiu atveju tai reiškia, kad žmonės vartojo šią žolelę gydymui nuo tos ligos (bet neaišku ar veiksmingai ir su kokiais šalutiniais poveikiais), o prasčiausiu atveju – tai tiesiog prieš kelias minutes pramanytas teiginys.

Problema su liaudies medicina yra tai, kad ligų yra daug, jas sukelia skirtingi dalykai, o žmonės nenaudojantys didelių, nuoseklių, detalių ir randomizuotų tyrimų neturi daug šansų nustatyti ar gydymas tikrai veikia. (Taip, žinau, kad yra puikių liaudies medicinos pavyzdžių, kurie buvo patvirtinti tyrimais, tačiau tai – labiau išimtis nei taisyklė).

Štai apie šitą gaurometį (fireweed) WebMD rašoma, kad nėra įrodymų, kad jis veikia ir nėra žinoma ar jį vartoti – saugu.

Tad saugokitės žodžių „liaudies medicina“! Ir visuomet prieš imdamiesi savigydos pasitarkite su savo gydytoju.