Sekmadienį rinkimus Lenkijoje laimėjo konservatyvioji partija „Teisė ir teisingumas“

Sekmadienį rinkimus Lenkijoje laimėjo konservatyvioji ir euroskeptiškoji Jaroslawo Kaczynskio partija „Teisė ir teisingumas“.

– J. Kaczynskio partijos įdomesni planai: religiją padaryti privalomu egzaminu abiturientams, visiškai uždrausti abortus. Ką manote?

– Lietuvos švietimo sistema yra Lietuvos, o tai, ką spręs naujoji Lenkijos vyriausybė bus jų reikalas. Mums nereikia nei kištis, nei kritikuoti, nei bijoti, kad mums primes savo politiką. Jų siūlymai gali būti visokie, net paskelbti karą Kinijai, bet palaukim, ar tai bus oficialūs politiniai dalykai.

(Pagal lrytas.lt)

TTP ypač griežtai pasisakė prieš migrantų perkėlimą į Lenkiją, net baugino, kad jie gali užkrėsti lenkus visokiomis ligomis. Tai atitiko visuomenės nuotaikas, nes apklausos rodė, kad 80 proc. lenkų nenori įsileisti į šalį pabėgėlių.

Lietuviai irgi nėra itin palankūs migrantams. Tad galima laukti, kad TTP pavyzdžiu šia korta mėgins naudotis ir Lietuvos politikai.

Dar TTP žadėjo uždrausti abortus, įvesti privalomą tikybos egzaminą, stiprinti Bažnyčios vaidmenį visuomenėje.

Gal abortų draudimas ir nesulauktų mūsų šalyje didesnio pritarimo, bet Lenkijos pavyzdys gali įkvėpti ne tik Lietuvos lenkų rinkimų akciją (LLRA), bet ir kai kurias kitas politines jėgas griebtis kitų davatkiškų užmojų, pasisakyti prieš europinę toleranciją įvairioms mažumoms.

(Pagal Lenkų dešiniųjų sėkmė gali įkvėpti politikus ir Lietuvoje – lrytas.lt)