Kalinamas Saudo Arabijos tinklaraštininkas Badawi – kovotojas už žodžio laisvę

  • 2015-10-30
  • laisvamanis
  • Kita

Kalinamas Saudo Arabijos tinklaraštininkas Raifas Badawi, ketvirtadienį pelnęs prestižinę Sacharovo žmogaus teisių premiją, yra žinomas kaip kovotojas už žodžio laisvę, kuriam teismas skyrė 1 000 kirčių už islamo įžeidimą.

Šį nuosprendį Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstromm pavadino „viduramžišku“, o Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Zeidas Ra’adas Al Husseinas jį laiko „žiauriu ir nežmonišku“.

31 metų R.Badawi, kuriam taip pat skirta 10 metų laisvės atėmimo, pirmoji egzekuciją, per kurią jis gavo 50 kirčių, buvo viešai įvykdyta šių metų sausį.

„Jis norėjo dialogo tarp žmonių. Jis norėjo žodžio laisvės ir (pagarbos) moterų bei visų žmonių teisėms. Tai visada jį motyvuodavo“, ir dėl šios priežasties jis įkūrė savo tinklaraštį „Saudo Arabijos liberalusis tinklas“ (Saudi Liberal Network), aiškino E.Haidar.

Kaip ir dauguma Saudo Arabijos gyventojų, R.Badawi yra sunitas, bet jo tinklas paskelbė „liberalizmo dieną“ ir paragino nutraukti religijos įtaką viešajam gyvenimui karalystėje.

2013 metais Raudonosios jūros uostamiesčio Džidos teismas skyrė jam septynerius metus laisvės atėmimo ir 600 kirčių už islamo įžeidimą ir liberalios pakraipos tinklalapio įkūrimą.

Apeliacinis teismas panaikino tą nutartį, todėl R.Badawi byla buvo išnagrinėta iš naujo. Aktyvistui buvo skirta dar griežtesnė bausmė – 10 metų laisvės atėmimo ir 1 000 kirčių.

(Pagal 15min.lt)

Belieka priminti, kad masiškai žmonių teises pažeidinėjančios Saudo Arabijos atstovas Jungtinių Tautų Organizacijoje yra Žmogaus Teisių Tarybos pirmininkas.