Ar Seimas leis susilaukti vaikų vienišoms moterims?

Pagalbinio arba kitaip vadinamo dirbtinio apvaisinimo įstatymas Seime kelia audringas diskusijas. Panašu, jog netrukus sulauksime dar vieno iečių laužymo parlamente. Mat trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komitetas į įstatymą įtraukė nuostatas, kurios leistų pagalbinio apvaisinimo būdu vaikų susilaukti ir vienišoms moterims. Be kita ko tai reikštų ir netradicinės orientacijos dailiosios lyties atstoves.

Viena tokios pataisos šalininkių Žmogaus teisių komiteto narė, socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

„Mes pritarėme, kad ne tik susitikę ar partnerystėje gyvenantys, bet ir kiti galėtų pasinaudoti šiuo įstatymu. Kaip žinia, partnerystė net nėra įteisinta mūsų įstatymuose.

Kalbėjome apie vienišas moteris, kurios norėtų pagalbinio apvaisinimo. Dar išplėtėme galimybę moterims susilaukti vaiko iki 50 metų. Pasisakėme ir už embrionų užšaldymą“, – trumpai komitete priimtus sprendimus komentavo politikė.

Tiesa, ji pripažino, jog ne visiems komitete patiko nuostata, jog būtų leidžiama vienišoms moterims susilaukti vaikų dirbtinio apvaisinimo būdu.

„Turime du konservatorius – Vareikį ir Adomėną. Pastarasis posėdyje nedalyvavo, o Vareikis priešinosi ir galiausiai susilaikė balsavimo metu. Labai keista, nes konservatoriai kalba apie demografinę krizę, o patys stabdo galimybę moteriai turėti vaikų“, – sakė M.A.Pavilionėnė.

Komiteto posėdyje buvo svarstoma galimybė medikui atsisakyti atlikti pagalbinio apvaisinimo procedūrą, tačiau ši mintis buvo atmesta. „Sutarėme, kad religinės nuostatos turi likti už ligoninės ribų. Jeigu žmogus eina dirbti, tegu apsisprendžia. Jeigu nenori atlikti pagalbinio apvaisinimo – tegu neina dirbti į tą instituciją. Nereikia painioti tikėjimo su pagalba moteriai“, – teigė politikė.

(Pagal lrytas.lt)