Poliomielitą įveikia tik skiepai

Kol poliomielito viruso cirkuliacija pasaulyje nėra sustabdyta, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atkreipia dėmesį, kad išlieka įvežtinio poliomielito rizika. Naujame Europos 2015-2020 m. vakcinacijos veiksmų plane nurodoma valstybėms narėms, kad norint išsaugoti laisvos nuo poliomielito šalies būklę, svarbu išlaikyti dideles skiepijimo apimtis bei užtikrinti imigrantų bei tranzitu keliaujančių asmenų iš endeminių šalių bei vietinių gyventojų, vykstančių į endemines teritorijas, skiepijimus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad skiepijimo nuo poliomielito tikslas – išlaikyti Lietuvą laisvą nuo poliomielito sukėlėjo bei pasiekti, kad šalyje nebūtų vietinių poliomielito susirgimo atvejų ir sukėlėjai negalėtų plisti. Tai galima padaryti užtikrinant skiepijimus nuo poliomielito. Vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Lietuvoje nuo poliomielito skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Skiepijami 2,4,6,18 mėnesių amžiaus vaikai bei 6 -7 metų amžiaus vaikai. Penkios šios vakcinos dozės reikalingos tam, kad susidarytų pakankamas imunitetas ir vaikai nesusirgtų, jei turėtų kontaktą su virusu.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje paskutinis šios ligos atvejis užregistruotas 1972 metais, tačiau, pasak PSO, šalys turi išlikti budrios dėl įvežtinio poliomielito rizikos. PSO duomenimis, susirgimai poliomielitu šiemet užregistruoti Ukrainoje, Afganistane, Pakistane ir kitose šalyse.

(Pagal BNS)

Nepamirškite, Ukraina – tik už kelių šimtų km nuo Lietuvos, tad skiepytis nuo šis baisios ligos yra labai svarbu.