Pagalbinio apvaisinimo įstatymo nuostatos – smūgis vėžiu sergantiems vaikams ir paaugliams (papildyta)

Antradienį Seime vėl bus svarstomas Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektas. Įstatymo, kurio projektas Lietuvoje rengiamas jau kone 15 metų, pagrindinis tikslas turėtų būti padėti žmonėms susilaukti palikuonių, tačiau dalis jo nuostatų ne tik neatsižvelgia į šiuolaikinės medicinos pažangą, bet ir diskriminuoja onkologinėmis ligomis sergančius vaikus.

„Šiuo metu svarstomo pagalbinio apvaisinimo įstatymo nuostatos skaudžiai nulems onkologine liga sergančių vaikų ir paauglių ateitį. Dabar svarstomame įstatymo projekte 14–17 metų paaugliams neleidžiama išsaugoti jų lytinių ląstelių prieš nevaisingumą sukeliančias medicinines procedūras, pavyzdžiui, chemoterapiją, o tai atima iš jų bet kokią viltį ateityje turėti savo biologinių vaikų.

Taip pat, yra numatytas lytinių ląstelių saugojimo ribojimas – trumpas 5 metų laikotarpis, kuris užkirs kelią pacientams pasinaudoti onkologinės ligos metu užšaldytomis savomis lytinėmis ląstelėmis“, – sakė Lietuvos vaikų vėžio asociacijos „Paguoda“ direktorė Daiva Žaromskienė.

(Pagal 15min.lt)

O krikščioniškos Bažnyčios, kaip ir visada, kovoja už viduramžiškų nuostatų išsaugojimą:

Krikščioniškų Bažnyčių vyskupai išreiškė solidarumą su nevaisingais sutuoktiniais ir priminė, kad pagalba nevaisingumo atveju negali peržengti pagarbos žmogaus gyvybei, orumui bei šeimai ribų.

Krikščioniškoji etika atliepia šiandienos medicinos mokslo įrodytą tiesą, kad žmogaus gyvybė atsiranda nuo prasidėjimo momento. Jau nuo zigotos susidarymo savo egzistavimą pradėjusiam unikaliam asmeniui privalo būti užtikrinta prigimtinė teisė į gyvybę.

Raginame nepritarti siūlomam perteklinių embrionų sukūrimui, jų šaldymui ir – prisidengiant „išėmimo iš apyvartos“ terminu – jų sunaikinimui, pasibaigus saugojimo užšaldžius laikui, – rašo krikščioniškų Bažnyčių vadovai.

Nuostabus solidarumas su nevaisingais žmonėm! Mes lyg net ir terminą tokiam solidarumui lietuvių kalboje turime… Kaip ten? Veidmainystė? Išdavystė? Smūgis iš pasalų?

Papildyta gruodžio 16, 12:38

Seimas vieno balso persvara antradienį ėmėsi siūlymo dirbtinį apvaisinimą teisiškai įtvirtinti keičiant Civilinį kodeksą. Grupės Seimo narių inicijuotoms pataisoms po pateikimo pritarta už balsavus 49 Seimo nariams, 21 buvus prieš ir 27 susilaikius. Pataisas toliau svarstys Seimo komitetai.

Pagal tv3.lt