8 vieno plauko patarimai nuo gripo ir peršalimo

7. Liaudies medicina rekomenduoja svogūno griežiniu įtrinti smilkinius ir pakaušį, dešimt minučių pagulėti užmerktomis akimis, atsipalaiduoti, jei skauda galvą. Itin efektyvus šis metodas esant galvos skausmams peršalus.

(Pagal Delfi)

Liaudies medicina dažniausiai nesiskiria nuo „viena bobutė sakė“ arba „vienas mulkis prasimanė“. Jeigu vaisto efektyvumas nėra kone šimtaprocentinis, tai norint išsiaiškinti ar jis efektyvus reikia atlikti randomizuotus ir placebu kontroliuojamus tyrimus, o tada atidžiai išanalizuoti duomenis.

Liaudies patirtis paprastai pasireiškia ne tyrimais ir ne ilgamečiais žiniuonių karta iš kartos perduodamais ir kruopščiai išanalizuotiais stebėjimais, o paprasčiausiais pasakojimais.

Netgi nenustebčiau, kad tokie patarimai gali būti atsiradę, vien pasišaipymo tikslais.

Įsivaizduokit karčiamoj kokį šmaikštuolį pasakojant galvos skausmu besiskundžiančiam kaimynui: „man skaudėjo galvą, tai įsitryniau svogūnu smilkinius ir pakaušį, kaip mat praėjo.“

O po valandėlės prunkšti į kumštį iš svogūnais dvokiančio kaimyno. Dar, neduokdie, netyčia galvos skausmas per sutapimą tam kaimynui tikrai praėjo!


Tad priminimui:

peršalimą ir gripą sukelia virusai. O virusams nė motais tie jūsų česnakais, svogūnai ir antibiotikai.

Geriausiais būdas išvengti gripo – skiepai ir rankų plovimas. Geriausias būdas išvengti įvairių peršalimų – rankų plovimas.