Netikras balansas – vanduo vasario 15 ir birželio 24 taip ir liks nestebuklingu vandeniu

Apie nuomonių balansą ir įvairovę kalbama penktame  Lietuvos žurnalistų etikos kodekso straipsnyje:

Gerbdamas nuomonių įvairovę, žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas pateikia kuo daugiau vienas nuo kito nepriklausomų asmenų nuomonių. Ypač tai būtina, kai viešojoje informacijoje atsiliepiama į aktualius, neaiškius ar konfliktinius gyvenimo klausimus.

Kita vertus, žurnalistai turėtų suvokti, kad mokslas nelabai susijęs su nuomonėmis, kad bet beveik kiekviena nuomonė prieštaraujanti mokslo tyrimams, bus neteisinga, tad ir nuomonių balansas bus neteisingas. Tą kuo puikiausiai supranta Jungtinės karalystės BBC nusprendė perspėti žurnalistus, kad nepaisant to, jog nuomonių įvairovė yra svarbi, reikia vengti kurti netikrą balansą, kad mokslas nėra demokratija, kad mokslininkų konsensusas yra gerokai svarbesnis už šarlatanų vapaliones:

Rašymas apie mokslo naujienas, yra daugiau nei paprastas įvairių nuomonių pateikimas, ir labai priklauso nuo to, kokia svarba suteikiama nuomonėms.

Žinoma, TV3 žurnalistams tai sunkiau suprantama, dėl to jie daugiau svarbos suteikia pseudomokslą propaguojančiam nukvakėliui, nei rimtam mokslininkui.

Bioenergetikas Jonas Dainauskas, prisistatantis kaip technikos mokslų daktaras, o dabar pensininkas, sako jau kuris laikas tyrinėja vandenį ir tikina, kad tris kartus per metus Žemėje vyksta didelis virsmas ir vanduo įgauna ypatingų galių. Tai – sausio 19-osios, vasario 15-osios ir birželio 24-osios naktimis.

„Tą naktį, kai procesas, maždaug per pusantros, per dvi valandas iki pusės pirmos nakties tų dienų pavirsta, jo dydis energetiškai padidėja iki 40 tūkstančių bovių. Maždaug apie septynis kartus padidėja“, – tvirtina J. Dainauskas.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto dekanas, habilituotas mokslų daktaras neslepia žiūrintis skeptiškai.  „Aš tokių eksperimentinių rezultatų nemačiau. Vandenį tyrinėja labai rimtos mokslinės laboratorijos su ypatinga įranga. Tai sakyt, kad tai efektas atsikartojantis – ne. Gal atsitiktinai kažkur kažkam taip pasirodė. Bet mokslas nuo paramokslo skiriasi tuo, kad mokslas dirba su efektais, kurie atsikartoja“, – sako VU Fizikos fakulteto dekanas habil. dr. Vytautas Balevičius.

Ką daryti?

Lietuvos žurnalistams derėtų išsiaiškinti, kas gi yra tas netikras balansas ir nustoti teikti tribūną šarlatanams.