Daiva Baranauskė: Religinė utopija – valstybė, kurioje nei šešiolikmečiai, nei penkiasdešimtmečiai neturi seksualinių santykių

Kai aš pati prieš keliolika metų dirbau biologijos mokytoja, 5-6 klasių „Pasaulio pažinimo“ vadovėliuose buvo temos, skirtos brendimui, lytiniams santykiams ir reprodukcijos klausimams. Per pamokas su vaikais viską atvirai aptardavome ir diskutuodavome, bet po pamokos beveik kaskart su manimi pasilikdavo po keletą berniukų, kuriems likdavo klausimų (arba buvo drovu net anoniminį raštelį įdėti į dėžutę). Kaip sužinojau, iki manęs šį dalyką dėstęs mokytojas šias nepatogias temas užduodavo pasiskaityti namie. Ir taip vyko daug kur.

Vaikai nori informacijos. Jos nesuteikia nei tėvai, nei mokykla, todėl nekeista, kad žmonių galvos (ir pilnas internetas) prikišti mitų apie lytinius santykius. Ir tie, kas sako, kad lytinio ugdymo nereikia, nes paaugliai viską sužino internete, yra arba kvailiai, arba nusikaltėliai, nes, jei žmonės kurs savo gyvenimus ir ateityje auklės vaikus, remdamiesi interneto folkloru, labai daug tų gyvenimų bus sulaužyta, o vaikus gali ištikti XIX a. veronikų, katrių ir vingių jonų likimas.

(Pagal 15min)