ŠMM numoja ranka į raginimą iš naujo rengti lytiškumo ugdymo programą

  • 2016-06-27
  • laisvamanis
  • Kita

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė raginama iš naujo formuoti darbo grupę, rengiančią mokinių lytiškumo ugdymo programą – peticiją internete dėl to nuo pirmadienio iki ketvirtadienio vakaro pasirašė per 900 žmonių.

Peticijoje reikalaujama sudaryti naują darbo grupę, kuri būtų pajėgi parengti kokybišką, moksline informacija ir žmogaus teisių principais grįstą Lytiškumo ugdymo programą, ir rengiant šią programą remtis aiškiomis ir pasauliniu mastu pripažintomis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis bei standartais.

Peticijoje pabrėžiama, kad šiuo metu ministerijoje rengiama Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa nesiremia Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) parengtomis rekomendacijomis, ignoruoja socialinę realybę bei mokslinę informaciją apie žmogaus lytiškumą.

„Šioje programoje nėra užtikrinamos jaunimo reprodukcinės teisės, o svarbūs ir aktualūs jaunimui lytiškumo klausimai yra pristatomi paviršutiniškai (…). Tik pilnavertė, nuosekli ir amžiui pritaikyta informacija apie lytinę tapatybę ir orientaciją, lytiškumo raišką bei kritinio mąstymo ir pagarbos įvairovei ugdymas gali sumažinti lyčių nelygybę, seksualinės prievartos ir smurto šeimoje mastą. Programa turi siekti ugdyti savarankiškai mąstantį, pagarbų sau ir kitam, visapusiškai informuotą žmogų“, – sakoma peticijoje.

(Pagal kauno.diena.lt)