Ainius Lašas – po kiek žurnalistinė etika

  • 2016-08-14
  • laisvamanis
  • Kita

Lietuvos žiniasklaidoje jau senai tapo norma kvailinti žmones horoskopais ir kitomis likimo bei sveikatos „ekspertizėmis“. Jos norom nenorom lenda į akis su savo pranašiškomis paslaugomis iš skaitytojui matomiausių pozicijų.

Pasikalbėjus akis į akį su redaktoriais, daugelis puikiai supranta, jog informacijos prasme tai – šiukšlės, teršiančios žiniasklaidos eterį ir skaitytojų protus.

Tokio tipo „informacijos“ bevertiškumas atsispindi ir Lietuvos žurnalistų bei leidėjų etikos kodekse, kurio 18 straipsnis skamba taip:

Žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai neturi propaguoti žmonių ar jų grupių antgamtinių, nerealių savybių, paranormalių reiškinių, išskyrus atvejus, kai tokia informacija pateikiama pramogai arba kaip įstatymais nedraudžiamo tyrimo objektas. Neturi būti sudaromas įspūdis, kad astrologai, chiromantai, parapsichologai, ekstrasensai, bioenergetikai gali teikti patikimų patarimų dėl ateities, sveikatos ar kitų dalykų.

Bet nežiūrint skambių frazių žiniasklaidos priemonės šią para-industriją propaguoja ir nuolatos kuria jos patikimumo įspūdį. Juk horoskopai ne šiaip kur nukišti į tolimiausią portalo paliegusių fantazijų kampelį, o paprastai yra talpinami šalia orų prognozės, valiutų kursų ir TV programos. Taigi pasitikrini rytojaus orus, o kartu – ir savo rytojaus žvaigždžių išsidėstymą. Suprask, ir čia, ir čia prognozė.

(Pagal 15min)