Lietuviškoje abortų istorijoje – žingsnis atgal

  • 2016-08-24
  • laisvamanis
  • Kita

Medikamentinio aborto, kuris, pasak specialistų, yra mažiau žalojantis moters organizmą nei chirurginis, dailiosios lyties atstovės Lietuvoje negali pasirinkti.

Nors pasaulyje jau dešimt metų taikoma medikamentinio aborto procedūra, naudojant mifepristoną ir prostaglandiną. Įregistruotas tik pirmasis medikamentas, o kalbos apie antrojo registravimą ir apskritai medikamentinio aborto įteisinimą nuslopo drauge su artėjančiais rinkimais.

Šiandien paaiškėjo, kad tuo pačiu kreiptasi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl pirmojo medikamento išregistravimo.

Kreipėsi į teismą

Grupė Seimo narių Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) pateikė prašymą pripažinti neteisėtu Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVKT) viršininko įsakymą, kuriuo perregistruojamas vaistinis preparatas „Mifepristone Linepharma“, bei įpareigoti VVKT panaikinti šio preparato registracijos pažymėjimo galiojimą.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė siekį išregistruoti vaistą vadina dideliu žingsniu atgal. Pasak jos, apskritai dešimtmetį vykstantys svarstymai dėl medikamentinio aborto įteisinimo šalyje rodo atsilikimą nuo šiuolaikinių mokslo naujovių ir tendencijų.

(Pagal lrytas)