Skiepykitės nuo gripo: svarbu neplatinti ligos!

Kadangi apie skiepus būna skelbiama daug dezinformacijos, tai vis tenka priminti, kad skiepytis yra ir saugu ir svarbu.

– Kaip suprantu, gripo vakcina efektyvi ne tik dėl to, kad nuo gripo apsaugo, bet ir sukuria gretutinį apsaugos efektą, kuris padeda išvengti neretai mirtinų komplikacijų?

– Gripo vakcinos poveikis kiekvienam žmogui gali būti skirtingas. Tai priklauso nuo žmogaus imuniteto būklės, amžiaus, gretutinių ligų. Jeigu žmogus jaunas, neserga jokiomis lėtinėmis ligomis, pasiskiepijus jo imuninė sistema pagamins pakankamai antikūnių ir jie išliks visą sezoną. Tikėtina, kad toks žmogus nesusirgs gripu, arba sirgs lengva forma. Tačiau senyvo amžiaus ar lėtinėmis ligomis sergantys pacientai nesiskiepydami rizikuoja daug labiau – gali patirti rimtas, kartais gyvybei grėsmingas komplikacijas. Jų organizmo imuninis atsakas jei ir nebus pakankamai stiprus, kad apsaugotų nuo susirgimo, tačiau gripo komplikacijų, tokių, kaip pneumonija, ausų uždegimas, meningitas ar miokarditas, išvengti padės. Tiesa, reikėtų paminėti, jog gripo vakcina neapsaugo nuo kitų virusinių kvėpavimo takų susirgimų ar kitų, ne gripo sukeltų komplikacijų.

[…]

O pasiskiepyti nuo gripo, manau, prilygsta pareigai nesirgti ir neplatinti ligos. Ne išimtis ir medicinos darbuotojai. Mūsų profesijai gripo epidemija – pats darbymetis, todėl drąsiai pasakysiu, nepasiskiepydami ne tik elgiamės neatsakingai, bet ir negerbiame kolegų, jei nepasiskiepiję susergame, tampame nedarbingi ir „draugiškai išdaliname“ jiems savo pacientus.

(Pagal delfi)