Medikamentinis abortas – jį reikia legalizuoti, jam reikia gydytojų priežiūros

download

Kol Lietuva neįregistravusi medikamentiniams abortams skirtų vaistų, tol žmonės rizikuoja savo gyvybe…

Socialiniuose tinkluose nuo antradienio popietės plintanti žinutė, siūlanti įsigyti vaistų medikamentiniam abortui atlikti, pašiurpino medikus. Vienas parduodamų preparatų nėra įregistruotas Lietuvoje, o abiejų medikamentų vartojimas be medikų priežiūros gali baigtis ir mirtinu nukraujavimu.

[..]

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė, profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė, išgirdusi apie tokių vaistų pardavinėjimą socialiniuose tinkluose, pašiurpo.

„Siaubas. Mifepristonas Lietuvoje nėra registruotas vaistas. Šie vaistai skiriami medikamentiniam abortui, tačiau tai jokiu būdu nevyksta namuose. O atsižvelgiant į tai, kad vienas vaistas neregistruotas, remiantis įstatymais, tai negali būti pardavinėjama“, – teigė profesorė.

Pasak jos, esminis šalutinis šių vaistų poveikis – gausus kraujavimas.

„Moteris gali nukraujuoti. Prieš skirdamas šiuos vaistus gydytojas įvertina galimą riziką, komplikacijas, todėl tokių vaistų negalima supaprastinti“, – perspėjo R.J.Nadišauskienė.

Ji teigė negalinti suvokti, kodėl moterys ryžtasi pirkti neaiškius nelegalius vaistus, kai abortai šalyje yra legalūs ir atliekami su medicinine priežiūra. Tiesa, medikamentinis abortas šalyje vis dar negalimas, nors ir įvardijamas kaip moters organizmui saugesnis būdas.

Neaiškiems eksperimentams su savo kūnu pasiryžtančios moterys ginasi norinčios paprastesnio būdo, išvengti medikų atkalbinėjimų, tačiau profesorė ragina verčiau pamąstyti apie galimas pasekmes.

„Tai sena nėštumo nutraukimo tema. Tačiau jei prasidės tokie dalykai, moterys nukentės. Nesąmonė. Medikai visuomet stengiasi kuo mažiau pakenkti moters organizmui. Taip, galbūt medikai prieš abortą atkalbinėja, tačiau negi sunku moteriai prieš tokį svarbų sprendimą priimant dar kartą pagalvoti?“ – klausė R.J.Nadišauskienė.

(Pagal lrytas)

Ką daryti?

  • Moterims – kreiptis į medikus.
  • Medikams – padėti moterims be moralizavimų ir atkalbinėjimų
  • Politikams ir valdžiai – kuo greičiau įteisintį medikamentinį abortą

Papildoma nuoroda

  • 2016-08-23 lrytas Lietuviškoje abortų istorijoje – žingsnis atgal?