Kai „Lietuvos rytas“ rekomenduoja spiritu trinti bambą, skaitytojams belieka tik bandyti sugėdinti redakciją

<fb:post href=“https://www.facebook.com/lrytas.sveikata/posts/1431377670494125?comment_id=1431490620482830&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D” data-width=“552”></fb:post>

Liaudies medicinos šalininkai įsitikinę, kad per bambą galima įveikti peršalimą, gripą, pilvo skausmus ir menstruacijų spazmus.

Viskas labai paprasta – tereikia suvilgyti vatos gabalėlį 50 proc. stiprumo alkoholiu ir įsikišti į bambą. Tai geriausia padaryti vakare. Tam, kad vata nenukristų, užklijuokite pleistru.

Ar šis metodas iš tiesų atpalaiduoja ir gelbsti nuo skausmų – mokslinių įrodymų stinga.

Tad telieka parašyti atsakymą:

Liaudies medicina dažniausiai nesiskiria nuo „viena bobutė sakė“ arba „vienas mulkis prasimanė“. Jeigu vaisto efektyvumas nėra kone šimtaprocentinis, tai norint išsiaiškinti ar jis efektyvus reikia atlikti randomizuotus ir placebu kontroliuojamus tyrimus, o tada atidžiai išanalizuoti duomenis.

Liaudies patirtis paprastai pasireiškia ne tyrimais, ir ne ilgamečiais žiniuonių karta iš kartos perduodamais ir kruopščiai išanalizuotiais stebėjimais, o paprasčiausiais pasakojimais.

Netgi nenustebčiau, kad tokie patarimai gali būti atsiradę, vien pasišaipymo tikslais.

Įsivaizduokit karčiamoj kokį šmaikštuolį pasakojant peršalimu besiskundžiančiam kaimynui: „man irgi buvo baisus peršalimas, tai pasitryniau bambą spiritu, kaip mat praėjo.“

O po valandėlės prunkšti į kumštį iš patiklaus kaimyno. Dar, neduokdie, netyčia sloga per sutapimą tam kaimynui tikrai greitai praėjo!

Ką daryti?

Lietuvos ryto redakcijai  – nustoti skelbti tokius pseudo-patarimus, juolab, kad ir patys suprantate, jog tai neturi jokio pagrindo veikimui.