Seime vyks diskusija apie alternatyviosios medicinos įteisinimą

Labai apmaudu, kad Seime vyks diskusija apie tai, kad žmonės, kurie pasišovė „gydyti“ pacientus žinomai neveikiančiomis arba neištirtomis priemonėmis, galėtų tai daryti legaliai:

Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė ir farmacijos specialistų kompetencijų centro direktorius Juozas Ruolia rengia konferenciją „Alternatyvi medicina – įteisinimo problemos ir galimi sprendimų būdai“.

Mokslinė-praktinė konferencija vyks 2017 m. spalio 16 d. (pirmadienį) nuo 11 val. Seimo Konferencijų salėje (III rūmai II a.).

Konferencijos tikslai:

  • suteikti galimybę specialistams pasidalinti naujausia informacija bei idėjomis, kaip įteisinti alternatyviosios medicinos praktiką Lietuvoje;
  • skatinti domėjimąsi alternatyviąja medicina ir rasti sprendimo būdus, kaip ją įteisinti;
  • pristatyti svarbiausius alternatyviosios medicinos specialistų darbus, įvardyti alternatyviosios medicinos problemas, pakviesti sveikatos politikos formuotojus, alternatyviosios medicinos specialistus bei visuomenės atstovus bendrai diskusijai apie šių problemų sprendimą;
  • pirmą kartą pažvelgti į alternatyviąją mediciną, kaip į vieną pagrindinių visuomenės sveikatos stiprinimo veiksnių;
  • išanalizuoti tradicinės ir alternatyviosios medicinos tarpusavio santykį gyvenimo kokybės aspektu, identifikuoti alternatyviosios medicinos problemas ir rasti alternatyviosios medicinos įteisinimo būdus;
  • išanalizuoti fitoterapinių produktų įteisinimo problemas ir galimus sprendimo būdus, pasidalinti informacija apie vaistinių augalų reikšmę žmogaus sveikatai.

(Pagal elta)

Ką daryti

Reikėtų siekti, kad būtų ginamos vartotojų ir pacientų teisės:

  1. kad vartotojai būtų informuojami (apie tinkamai kontroliuojamus mokslinius tyrimus, kurie pagrindžia ar paneigia gydymo priemonės ar paslaugos efektyvumą), apie galimus šalutinius poveikius ir keliamą riziką
  2. kad vartotojams nebūtų teikiamos žinomai neveikiančios gydymo priemonės ir paslaugos t.y. dalykai, kurių efektyvumas yra ne didesnis už placebo efektą (pvz. homeopatija, akupunktūra, didelės vitaminų dozės, manualinė terapija, ir pan.)
  3. kad vartotojams nebūtų teikiamos sveikatos paslaugos, kurių efektyvumas bei saugumas yra nepatikrintas bei neįtikėtinas remiantis naujausiomis mokslo žiniomis.

Reikėtų siekti, kad įmonės teikiančios su sveikata susijusias paslaugas, negalėtų skleisti nepagrįstų teiginių (pvz. apie imuniteto stiprinimą, apie detoksifikaciją, apie homeopatijos (cukraus tablečių) galimybę išgydyti nuo bet kokios ligos), negalėtų be tinkamai kontroliuojamų klinikinių tyrimų teigi, kad viena ar kita žolelė ar jų kombinacija padės nuo vienos ar kitos ligos.

Reikėtų siekti, kad įmonės negalėtų skleisti ir abstrakčių, nespecifinių teiginių, kurie skatintų vartotojus, padaryti neteisingas išvadas apie gydymo priemonių veikimą ar efektyvumą. Pvz. „magnetinis pakabukas tinkamas naudoti esant artritui“ (konkrečiai neteigiama, kad pakabukas išgydys ar padės nuo artrito, bet pirkėjui peršama mintis, kad taip nutiks).

Ir svarbiausia, nesukurti dvigubų standartų – vienodi standartai turėtų būti taikomi visoms medicinos paslaugoms, tiek įprastai medicinai, tiek ir „alternatyviajai“ medicinai.

Papildyta:

Laidos transliacija ir įrašas po transliacijos: