GMO kukurūzai: 21-erių metų tyrimų apibendrinimas – rezultatai vienareikšmiškai teigiami

Lietuvos rytas skelbia straipsnį „Naujausias tyrimas apie GMO: netrūks tokių, kuriems rezultatai nepatiks„.

Žurnalistams dvejetas už idiotišką fokusavimą!

Nežinau, kodėl straipsnio pavadinimą sufokusavo į tą „rezultatai nepatiks“, nes tyrimo rezultatai yra nuostabūs – iš kurios pusės bepažiūrėtum į GMO kukurūzus, taip jie vis geriau pasirodo. Ir derlius didesnis, ir sveikesni žmonėms – juose mažiau mikotoksinų (mycotoxins), ir aplinkinių organizmų nepaveikė, išskyrus sumažinio kukurūzus veikiančių parazitų kiekį.

Žurnalistams trejetas už „naujausią tyrimą“!

Tiesa, kad tyrimas naujas. Bet moksle gi esmė yra ne naujumas, o kokybė. Šio tyrimas yra meta-analizė apibendrinanti 21-erių metų geriausiai kontroliuojamų tyrimų apžvalgą. T.y. genetiškai modifikuoti kukurūzai ūkininkų auginami nuo 1996 – (jau daugiau nei 20 metų) ir plačiai ištirti. Šios metaanalizės autoriai atrinko geriausiai kontroliuojamus tyrimus ir juos apibendrino. Tad šio tyrimo kontekstas yra ne naujumas, o mastas ir kokybė.

Kaip ten bebūtų, pacituosiu Lietuvos Rytą:

Dėl įvairių – dažniausiai nemokslinių – priežasčių nerimauta dėl GMO poveikio žmonių sveikatai. Ši analizė patvirtino, kad GMO ne tik nekelia pavojaus žmonių sveikatai, bet iš tiesų gali daryti teigiamą poveikį.

Grybelių gaminamos nuodingos medžiagos – mikotoksinai – yra žmonėms ir gyvūnams nuodingi ir kancerogeniški junginiai. Nemenkoje dalyje genetiškai nemodifikuotų ir organinių kukurūzų yra nedideli mikotoksinų kiekiai. Besivystančiose šalyse šios medžiagos dažniausiai pašalinamos valant – bet rizika išlieka. GM kukurūzuose mikotoksinų gerokai mažiau, nes augalai modifikuojami taip, kad juos mažiau pažeistų vabzdžiai. Vabzdžiai augalų imuninę sistemą silpnina, todėl juos lengviau paveikia mikotoksinus gaminantys grybeliai.

Savo analizėje tyrėjai tvirtina, kad iš šios studijos galima „daryti nedviprasmiškas išvadas, padedančias padidinti visuomenės pasitikėjimą maisto produktais, gaminamais, naudojant genetiškai modifikuotus augalus.“

Nors diegiant GMO žemės ūkyje, klausimų tikriausiai dar kils, į kai kuriuos aštriausius ši analizė atsakė visiškai aiškiai. Be to, ši informacija gali padėti įtikinti ūkininkus ir kompanijas genetiškai modifikuotų kukurūzų auginimo nauda sveikatai ir finansams. Kai kas jau vadina šią meta-analizę GMO debatų „paskutiniuoju skyriumi“.

Pirminis šaltinis

  1. Nature – Scientific Reports – Impact of genetically engineered maize on agronomic, environmental and toxicological traits: a meta-analysis of 21 years of field data