Religinių bendruomenių išskirtinumas

Finansų ministerijai (FM) siūlant nuo žemės mokesčio atleisti visas Lietuvoje veikiančias religines bendruomenes, Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis tv3.lt sakė, kad to laukta jau dešimtmetį

[…]

Skeptikų draugijos atstovas Ruslanas Ditkevičius nurodė, kad jam apskritai yra keista, kad religinės bendruomenės Lietuvoje turi išskirtinį statusą ir yra atleidžiamos nuo šio mokesčio.

„Romos Katalikų bažnyčia neturėtų turėti išskirtinių privilegijų Lietuvoje, nes visos religinės bendruomenės turėtų būti lygios. Kitas dalykas, kad šitas įstatymo projektas suteikia šiek tiek per didelę privilegiją todėl, kad pagal sutartį su Šventuoju Sostu nustatyta, kad žemės mokesčiu neapmokestinama tik tie pastatai, kurie naudojami religinės bendruomenės veiklai, ne komerciniams tikslams. Šiame įstatymo projekte matau, kad šios išlygos nėra“, – kalbėjo jis.

R. Ditkevičius nurodė, kad jam nėra aišku, kodėl išskiriamos religinės bendruomenės ir kodėl nuo mokesčio atleidžiamos būtent jos:

„Galima sakyti, kad įstatymo leidėjas mato, kad jos yra nekomercinės savo prigimtimi, ir tai greičiausiai yra tiesa, bet yra ir daugiau ne pelno siekiančių organizacijų – tai kodėl jos yra apmokestinamos? Pavyzdžiui, kodėl dviratininkų asociacija turi mokėti žemės mokestį, jei ji pelno realiai negauna?Norėčiau, kad situacija būtų suvienodinta: arba moka visi, arba nemoka niekas“, – kalbėjo R. Ditkevičius.

(Pagal tv3.lt)