Kleckas gerai surašė apie pabėgėlius

Bet joptararai, suvokite – žmonės bėga nuo karo. Bėga nuo kasdienybės, kai jų artimiesiems pjaustomos galvos, jie gyvi mėtomi nuo pastatų, gyvi deginami, 10-metės mergaitės prievartaujamos tėvams matant, tėvai kariami gatvėse vaikams matant. Ar neužtenka smegenų suprasti, kad jie bėga ne dėl išsipisinėjimo, o dėl neįtikėtinai žiauraus karo? Ir jiems visiškai nerūpi, ar jie ką nors pažeidžia ar įžeidžia.

Įsijunkite nors kiek sušiktos empatijos. Išjunkite savo sotaus gyvenimo supižonintą visažinių balsą, nes jei neišjungsite, visokie besismaukantys politikai, kaip Bilotaitė, Paulauskas ar K. Masiulis tai girdės ir toliau šoks pagal populizmo dūdelę. Nepateikdami jokių sprendimų. Susitaikykite, kad imigracija iš karo nusiaubtų šalių bus artimiausio dešimtmečio realybė.

Tie žmonės niekur neišnyks. Ir jų niekaip neišvengsime. Tai gal protingiau pradėti galvoti, ką daryti, o ne trumparegiškai rašinėti, kaip nieko neįsileisim į šalį? Sirijoje 12 milijonų žmonių neteko namų ir iš jų kol kas tik 0,25 mln. pasiekė Europą. Manote, nepasieks dar penkiagubai tiek? Ir jie niekur neišnyks. Jei tada neturėsime programos jiems integruoti, jie tiesiog nusės gatvėse ir pakampėse. Ir tada bus tikrai, neišgalvotai pavojingi.

——-

Negaliu nesižavėti puikiausia pasaulio tauta – islandais. 3% (~10.000) šios tautos žmonių suprato, kokioje gyvenimo šiknoje atsidūrė pabėgėliai ir ne tik pasisiūlė asmeniškai pas save juos apgyvendinti, bet kai kurie dar ir pasirūpins jų skrydžio į Islandiją bilietais. Refugees are human resources, experience and skills. Refugees are our future spouses, best friends, our next soul mate, the drummer in our children’s band, our next colleague, Miss Iceland 2022, the carpenter who finally fixes our bathroom, the chef in the cafeteria, the fireman, the hacker and the television host. People who we’ll never be able to say to: “Your life is worth less than mine.” Fucking amazing tauta.

(Pagal Buržujaus rašinėliai – Lietuvos pabėgėliai 2021-aisiais)