Seimo LSDP frakcijos pareiškimas: Konstitucijos 38 str. dėl šeimos yra pakankamas

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnis skelbia, kad santuoka sudaroma „laisvu vyro ir moters sutarimu“. Galiojantis Konstitucijos straipsnis nekelia kliūčių santuokos sudarymui ir darniam šeimos gyvenimui. Civilinis kodeksas taip pat labai aiškiai apibrėžia, kad santuoka – tai įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti vyro ir moters šeimos teisinius santykius.

Konstitucijos 38 straipsnis taip pat saugo šeimą ir apibrėžia lyčių lygybę santuokoje: „Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę“, „Sutuoktinių teisės šeimoje lygios“. Šeimos ir jos santykiams apibrėžti Civiliniame kodekse yra skirta atskira šeimos teisės dalis. Šeima yra socialinė, o ne teisinė sąvoka. Dabar galiojantis Konstitucijos 38 straipsnis jokiu būdu nesikėsina į vyro ir moters santuoką ar tradicinę šeimą, t.y., vyro ir moters šeimos teisinius santykius.

Todėl Konstitucijos 38 straipsnio nėra būtinybės ar poreikio keisti arba papildyti. Teikiami siūlymai tobulinti minėtą Konstitucijos straipsnį gali sukurti prielaidas šio Konstitucijos straipsnio interpretacijoms, kurios realiame gyvenime, užtikrinant jo įgyvendinimą, atitinkamai gali neigiamai paveikti socialiai labiau pažeidžiamų grupių – šiuo atveju, daugiausia moterų, vaikų ar asmenų, vienų auginančius vaikus, – teises ir padėtį.

(Pagal BNS Spaudos centrą)

Kita vertus, aš manau, kad tas straipsnis yra beprasmis ir jo išvis neturėtų būti Konstitucijoje.

Taip pat man įdomu, kodėl socdemai pamiršo paminėti kitas pažeidžiamas šeimas.