Apie homeopatiją ir homeopatijos tyrimus

Yra būdas vaisto efektyvumui patikrinti ir tas būdas yra atsitiktinių imčių, dvigubai aklas, placebo kontroliuojamas klinikinis tyrimas.

[…]

Šis metodas buvo taikytas vertinant ir homeopatinių preparatų efektyvumą. Ir ne kartą. Ir net ne šimtą kartų. Buvo tiriama, kiek homeopatiniai preparatai yra efektyvūs gydant nemigą, astmą, egzemą, kai kurias psichines ligas, netgi dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimą ir dar kelias dešimtis ligų.Absoliučios daugumos tyrimų išvados skamba maždaug taip: „gydant X ligą homeopatinio preparato Y efektyvumas ne didesnis nei placebo“. Kartais suformuluoja kitaip, pavyzdžiui: „poveikis ribinis“, „neįrodytas“ arba „nerekomenduotinas“.

Faktai nuskambėjo ir galėtumėme sustoti, bet homeopatai labai atkaklūs žmonės, jų paprastais faktais taip lengvai nesutrikdysi. Be to, kad reikia kažko imtis, jiems nuolat primena iš šios veiklos byrantys visai nemenki pinigai.

Pasaulinė homeopatinių preparatų industrija yra verta maždaug penkių milijardų dolerių.

Na ir imasi, homeopatai, veiklos. Patys atlieka tuos klinikinius tyrimus, tik aišku savaip, svarbu tik, kad rezultatai būtų teigiami. Juk vis dėlto, įvaizdį kažkaip pagerinti reikia.

Mokslinis tyrimas, kaip žinia, privalo būti nešališkas. Yra įprasta mokslinio straipsnio pabaigoje aptikti sakinį, kuriuo autoriai pabrėžia, kad tyrime nebuvo jokių interesų konfliktų. Tačiau reikėtų labai pasistengti, norint tokį sakinį rasti straipsnyje, kuriame aprašomi teigiami homeopatijos efektyvumo rezultatai.

(Pagal DELFI)