Lenkijoje ginti Bažnyčios užgaidų atskubėjo kariškiai

  • 2016-06-06
  • laisvamanis
  • Kita

TTP šalininkai ir Bažnyčia didžiulę – penkių su puse metro aukščio – Kristaus statulą Poznanėje statyti sumanė prieš ketverius metus.

Iš pradžių svarstyta atstatyti prieškariu mieste stovėjusią Triumfo arką su Kristaus statula, tačiau Poznanės vadovai tam kategoriškai pasipriešino. Jie tvirtino, kad senojoje paminklo vietoje dabar stovi kiti du monumentai, todėl milžiniškai 12,5 metro aukščio bei 22 metrų pločio Triumfo arkai nebėra vietos.

Paminklo statybų iniciatoriai tada sumanė atkurti tik pačią Kristaus statulą, vildamiesi, kad jos pastatyti katalikiškoje gimtinėje niekas neuždraus.

Minimą kūrinį sukritikavo garsiausi šalies architektai – jie tvirtino, kad jis neskoningas ir subjauros Poznanės centrą.

Vis dėlto Kristaus statula buvo nulieta net negavus leidimo ją statyti, o iš Krokuvos į Poznanę paminklą atgabeno kariškiai. Poznanės meras Jacekas Jaskowiakas pareiškė, kad tai neregėta savivalė, tačiau nedrįso siųsti policininkų kariškiams, kurie statė religinę statulą, tramdyti.

Kristaus statulą Poznanės vyskupas pašventins jau šį penktadienį, ją atidengiant dalyvaus kariškių garbės kuopa, o oficialią kalbą pasakys gynybos ministras Antonis Macieriewiczius.

(Pagal lrytas)