11 metų mergaites jau galima paskiepyti nuo gimdos kaklelio vėžio nemokamai

Lietuvoje valstybės biudžeto lėšomis skiepijamos 11 metų amžiaus mergaitės, tai yra tos, kurioms 2016 m. rugsėjo 1 d. jau buvo suėję ir vėliau sueis vienuolika metų.

Gimdos kaklelio vėžį sukelia žmogaus papilomos virusas, plintantis lytinių santykių metu. Statistiniais duomenimis, Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio atvejai užima trečią vietą tarp naujai diagnozuotų onkologinių moterų ligų atvejų. Tai itin aukštas sergamumas, todėl moterys turi žinoti, ką jos gali padaryti, kad užkirstų kelią šiai ligai.

(Pagal 15 min)

Kodėl reikia skiepytis jaunoms mergaitėms?

Viena iš apsaugos priemonių [nuo gimdos kaklelio vėžio] – skiepai nuo ŽPV. Geriausia skiepyti mergaites, kurios dar nėra pradėjusios lytinio gyvenimo, t. y. ŽPV dar nėra patekęs į jų organizmą. Vis dėlto, nors daugiau nei du trečdaliai naujų užsikrėtimų ŽPV įvyksta 15–24 gyvenimo metais, rizika užsikrėsti išlieka visą gyvenimą. Medikai primena, kad skiepytis nuo gimdos kaklelio vėžio prasminga beveik visoms moterims. Kuo moteris jaunesnė, tuo geriau į skiepus reaguoja imuninė sistema ir apsauga išlieka ilgiau.

(Pagal ULAC)