Kontraceptinės tabletės

  • 2017-01-15
  • laisvamanis
  • Kita

Miela spaudoje surasti straipsnį su išsamiu skeptišku komentaru. Nepaisant to, kad pirma straipsnio dalis yra neverta skaityti, gydytojo komentaras išsamioje antrojoje dalyje yra ir skeptiškas ir informatyvus:

„Kontraceptinės tabletės (KT) yra vieni geriausiai ištirtų medicininių produktų, nes tai yra masiškai naudojami medikamentai. Pasaulinė Sveikato Organizacija nurodo, kad 2015 m. pasaulyje 195 šalyse jas naudojo apie 14 proc. 15-49 m. amžiaus. moterų. Tuo tarpu prezervatyvus naudojo apie 8 proc. porų, periodinės abstinencijos metodus („natūralius metodus“) – tik 6 proc. Per beveik 60 m. nuo pirmųjų KT sukūrimo, susidarė keli šimtai milijonų vartotojų. Išsivysčiusiose pasaulio šalyse, tokiose kaip Vokietija, Belgija, Olandija, taip pat Vengrija, KT kasdien vartoja 30-60 proc. norinčių apsisaugoti nuo neplanuoto pastojimo moterų.

Tačiau KT yra ne maistas, o vaistas. Moterys jas vartoja ne dėl jų gero skonio, ne todėl, kad jas įkalba „farmacinės mafijos papirkti gydytojai“, – pabrėžė gydytojas.

[…]

„Ginekologams skaitau ilgą paskaitą apie kontracepcijos poveikį lytiniam potraukiui. Yra atlikta labai daug tyrimų, dažnai jie rodo, kad viskas priklauso nuo išankstinių vartotojų nuostatų. Pavyzdžiui, prieš kelis metus yra atlikti du vienodi tyrimai su tokiomis pat KT. Vienas tyrimas su Filipinų, kitas – su Europos moterimis. Poveikis lytiniam potraukiui buvo visiškai skirtingas. Lytinis potraukis dažniausiai priklauso nuo bendro nerimo kiekio, nuo pacientės nuostatų. Lietuvoje platinama išimtinai tik neigiama informacija apie kontracepciją, pradedant klerikalų parašytais vadovėliais apie lyt. auklėjimą, ir baigiant valstybinės visuomenės sveikatos mokymo politikos nebuvimu. Kai nėra objektyvios viešai prieinamos informacijos, jos vietą užima įvairūs gandai. Žinoma, kad tokiu atveju didesnė rizika, kad kontracepcija neigiamai paveiks lytinį potraukį ar nuotaiką. Tačiau gydytojas, parinkdamas kontraceptines priemones gali iš anksto prognozuoti, kurios jų sustiprins lytinį potraukį, o kurios, tam tikrais atvejais, jį susilpnins“, – pasakojo V. Klimas.

(Pagal delfi)