„Viltis“ nėra žodžio „apgavystė“ sinonimas (arba apie kodavimą nuo alkoholizmo)

Delfi prieš porą savaičių paskelbė straipsnelį pavadinimu: „Atimta paskutinė neturtingų šeimų viltis sustabdyti alkoholiką.“ Tačiau straipsnis iš tikro yra ne apie viltį, o apie tai, kad kodavimas nuo alkoholizmo yra paprasčiausia apgavystė. Valdžia tiesiog uždraudė apgaudinėti žmones.

Apie šiuos vaistus, kodavimo abejotinumą ir moksliškai pagrįstas gydymo galimybes komentuoja sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Vadinamajai aktyviai antialkoholinei terapijai, naudojant ilgo veikimo intraveninius vaistus („Torpedo“ ir kt.) procedūroms, iš tiesų nebuvo naudojami jokie specifiniai vaistai. Vaistas, pavadinimu „Torpedo“, niekada neegzistavo. Apie jį, žinoma, nėra informacijos nei Europos Sąjungos, nei Lietuvos Respublikos vaistinių preparatų registruose, nėra teisės aktais reglamentuotos informacijos apie šį vaistinį preparatą arba tokį gydymo metodą. Kadangi vaistas niekada neegzistavo, negali būti kalbos apie jo veiksmingumo patvirtinimą klinikiniais tyrimais arba būtinas vaistams registracijos ir paslaugos akreditacijos procedūras. Taigi ši paslauga negali būti taikoma pacientams, nors gydymo paslaugų sąraše ji buvo nuo 1996 m.“, – sakė pašnekovė.