Nešvaistykite pinigų maisto papildams ir vitaminams

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, šiemet patikrinę 257 skirtingų pavadinimų maisto papildus, nustatė, kad 38 proc. neatitiko teisės aktų reikalavimų. Dažniausiai etiketėse naudojami neleistini ir vartotojus klaidinantys teiginiai apie sveikumą, daromos draudžiamos nuorodos į gydomąsias ar profilaktines savybes. Būtent tai jau keliskart skatino parlamentarus priimti vienokias ar kitokias šią pelningą rinką ribojančias priemones – pavyzdžiui, drausti papildų reklamą. Tiesa, kol kas nesėkmingai.

[…]

Kitas projekto autorius, medikas D. Kaminskas, DELFI aiškino, kad siūlymu uždrausti papildų reklamą siekiama užkirsti kelią žmonių apgaudinėjimui. „Esu gydytojas, ir negaliu žiūrėti, kaip žmogus, ieškodamas priemonių gydymuisi, negauna efektyvaus rezultato. Labai daug žmonių vartoja papildus, kurie gydomojo efekto neturi. Tai daugiau placebo efektas, o papildai dažniausiai brangūs, ir žmonės, vietoje to, kad gydytųsi, išleidžia daug pinigų, bet rezultato nesulaukia. Kiek papildai efektyvūs, nėra įrodyta. O gydymas nėra juokas, nes sveikata – žmogaus brangiausias turtas“, – kalbėjo pirmąją kadenciją Seime dirbantis parlamentaras.

Pasak jo, maisto papildai neturi vaistinės reikšmės, tačiau jų reklamose neretai kalbama apie vienokį ar kitokį poveikį, taip sukuriant iliuziją, esą vartodamas papildus, žmogus pasveiks. „Yra vaistiniai papildai, bet jų yra normali kontrolė. Tais atvejais galima patikrinti sudėtį, medžiagų koncentraciją. O daugumos maisto papildų niekas netikrina, nes jie pakenkti gal nepakenks, nenunuodys, bet naudos taip pat neatneš“, – pabrėžė D. Kaminskas.

Jo teigimu, prie sustabdyto projekto dėl papildų reklamos draudimo turėtų būti sugrįžta. „Jeigu bus nuspręsta, kad reklamos drausti negalima, galbūt galėtų atsirasti įpareigojimas joje nurodyti, kad siūlomas preparatas yra maisto papildas, o ne vaistas“, – svarstė parlamentaras.

Pagal delfi

Papildomos nuorodos